Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Juice – ingen hälsodryck för tänderna
 • Det är nog många som inbillar sig att fruktjuice är bland det hälsosammaste man kan dricka. Om man söker i Livsmedelsverkets databas kan man konstatera att apelsinjuice innehåller en hel del vitaminer och mineraler, men också en hel del socker.

  Juice är också ett ganska surt livsmedel, vilket man kanske inte tänker på när sockret balanserar syran smakmässigt. Men juicens syra kan vara förödande för tänderna, berättar SvD som gjort ett försök i samarbete med Tandläkarhögskolan i Stockholm. SvD:s artikel uppmärksammas också av TT.

  Den gamla historien om att Cola fräter på tänderna stämmer. Sura drycker med ett pH under 5,5 löser upp tandemalj. Det gäller till exempel juice.

  I själva verket visade det sig att juicen till och med frätte mer på tänderna än vad colan gjorde, vilket förvånade forskarna.

  – Häpnadsväckande mycket av tandmassan hade försvunnit. Det som överraskade mig mycket är att colan inte var värst, säger Lena Karlsson, lektor på Karolinska institutet, till SvD.

  Det lönar sig inte heller att borsta tänderna omedelbart efter en frukost med juice, snarare tvärt om. När man dricker eller äter något surt mjukas nämligen tandens emalj upp och kan lätt slitas bort av tandborstning eller gnisslande tänder, skriver SvD.

  Jag gissar att det däremot kan vara bra att skölja munnen, men vänta ett tag med att borsta tänderna.

  Uppdatering: Sport- och energidrycker är ännu värre för tänderna, berättar SvD i en fortsättning av artikelsserien. På flera sätt, kan jag konstatera. Förutom den frätande effekten är ju dessa drycker rena sockerbomben.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 17:11

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.