Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Energidryck – Sockerbomb med tveksam effekt
 • De förknippas med en aktiv och sportig livsstil. Men de innehåller fler kalorier än vanlig läsk och det finns frågetecken kring deras hälsoeffekter. GP har granskat utbudet av energidryck.

  Energidryck är enkelt uttryckt läsk med koffein. Det är därför den är uppiggande. De flesta sorter innehåller också ämnet taurin samt glukoronolakton – som är släkt med druvsocker – och B-vitaminer.

  Och visst ger dryckerna energi, för de är rejält sockrade. En burk innehåller i regel motsvarande sju sockerbitar.
  Red Bull som är den mest sålda sorten ger 45 kilokalorier (kcal) per deciliter, mer än Coca-Cola som har 42 kcal.

  Konkurrenterna Battery och Burn är värre, med 50 respektive 61 kcal per deciliter.

  När det gäller andra påstådda fördelar går åsikterna isär. Flera svenska experter är skeptiska. Bedömningsnämnden för kost-hälsainformation har sagt att studierna inte är tillräckligt vetenskapligt granskade. Och läkaren Mikael Lehtihet, som har synat energidryckerna, är måttligt imponerad.

  – De hänvisar till en enda studie som stöd för att prestationsförmågan skulle höjas. Men det är en rent teoretisk studie och de övertolkar den, säger han.

  Dietisten Jannette Vera får ofta frågor om energidrycker. Hennes svar är enkelt:

  – De behövs inte. Blandningen av socker och tillsatser är helt onödig vid vanlig träning som gympa eller spinningpass. Det är bättre att ta en banan eller en kopp kaffe, säger hon till GP.

  Även Livsmedelsverket har reagerat, då gäller det koffeininnehållet. Det finns för få bra studier av hur barn och ungdomar påverkas av koffein. Det visar en ny rapport från nordiska ministerrådet, skriver verket i ett pressmeddelande.

  – Det är viktigt att öka kunskapen om vilka effekter koffein kan ha på barn och ungdomar, säger Helena Hallström, toxikolog på Livsmedelsverket.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:30

 • 3 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.