Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Myndigheter varnar för dyr semestersurf
 • Privatekonomi, Resor, Telekom 17.06.2008

  Mobil på stranden I stort sett samtidigt damp det ner två pressmeddelanden i brevlådan, det ena från Post- och telestyrelsen (PTS) och det andra från Konsumentverket. De var likalydande och manar till försiktighet när du surfar mobilt under semestern.

  Var på din vakt om du har mobilt Internet och surfar utomlands eller nära Sveriges gränser mot andra länder, skriver myndigheterna. Det finns en risk att ditt modem eller mobiltelefonen kopplar upp sig mot en utländsk operatör. Istället för en fast avgift kan du tvingas betala skyhöga räkningar per megabyte.

  Tidigare i år fick en konsument i Västsverige en räkning på 55 000 kronor efter att hans modem kopplat upp sig mot en norsk mast. Konsumenten trodde att han som vanligt surfade mot en fast avgift, men istället debiterades han per nedladdad megabyte av den norska operatören.

  – Bara att ladda ned nätupplagan av en svensk dagstidning kan kosta 70 kronor om man kopplas upp mot en utländsk operatör som tar betalt per nedladdad megabyte. Det kan också bli mycket dyrt att läsa e-post i mobilen eller att ladda ner fler kartor till GPS-enheten om du är på bilsemester i Europa, eftersom det debiteras som datatrafik, säger Olof Bjurö, chef för enheten för konsumentfrågor på PTS.

  Flera operatörer erbjuder konsumenter en spärr mot utlandstrafik till sin mobila Internettjänst. Hos vissa operatörer är denna spärr aktiverad redan när modemet säljs. Tänk på att spärren normalt inte är automatiskt aktiverad om du har ett företagsabonnemang. Mobiltelefoner är inte heller automatiskt spärrade mot surfning utomlands, enligt pressmeddelandet.

  Jag får väl tillägga att EU:s pristak för mobiltelefoni, som kom förra sommaren, bara gäller röstsamtal. Hos vissa operatörer kan du dessutom sätta ett tak för mobilräkningen. Men det kan dröja innan den spärren slår till, eftersom det tar tid innan din svenska operatör får debiteringarna från utlandet. Tala med din mobiloperatör innan du reser i väg och surfar utomlands!

  DN har också en artikel om myndigheternas varning.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 5:37

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.