web analytics
 • Resor, Telekom 12.06.2009

  Att surfa utomlands med din mobillur eller trådlösa bredband kan bli dyrt. Mycket dyrt. Årets första varning kommer via GP.

  Din fasta månadsavgift här hemma gäller inte i utlandet, du får betala en så kallad roamingavgift. Den dyker upp på din svenska operatörs faktura. Och det blir dyrare än du tror. Att kolla din svenska tidning på nätet när du är på Kanarieöarna kan kosta en femtiolapp – per gång.

  Visserligen har EU för närvarande en maxtaxa för datatrafik, mobilsurf och trådlöst bredband. Inom EU kostar en nedladdad mb (megabyte) 40 kronor, utanför EU väsentligt mycket mer än så. Men redan i sommar, från den 1 juli, införs ett nytt tak för kostnaderna. Inom EU ska avgiften begränsas till 43 cent, knappt 5 kronor, enligt ett beslut i EU-kommissionen. Kostnaderna för EU-turistande mobilanvändare ska då minska med upp till 60 procent.

  Men GP har ett tips. Köp ett kontantkort i det land du besöker. Då kan du surfa betydligt billigare. Men det är fortfarande några saker du bör tänka på. Till exempel kan du inte nås på ditt vanliga nummer, om du inte vidarekopplar det (extraavgifter!). Du bör heller inte använda ditt vanliga mejlprogram (risk för stora bilagor!), utan läsa post via webbmail. GP har fler tips.

  Annars borde väl semestern vara ett utmärkt tillfälle att låta mobilen vara avslagen.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 5:40

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.