Livsmedelsindustrin har länge lobbat för att så kallad GDA-märkning ska inkluderas bland EU:s märkningsregler. GDA står för Guidance daily amount och är tänkt att visa hur stor andel av det rekommenderade dagliga intaget av olika näringsämnen som en portion av livsmedlet står för.
Att industrin gillar GDA är inte så konstigt. Då kan man nämligen justera mängden näringsämnen till valfri nivå genom att trixa med portionsstorleken. GDA-märkning är med andra ord knappast seriös, exempelvis kan läskeblask framstå som rena hälsokosten.
På min vän Louise Ungerths blogg finns ytterligare ett exempel på hur vilseledande näringsdeklarationen kan bli med justerad portionsstorlek.
I det fallet handlar det om hemsidans deklaration av OLW:s Sour cream & onion chips. Där anges en portion 30 gram. Det skulle betyda att en normalstor påse på 300 gram förväntas man dela med 9 andra personer och varje person skulle få 9 chips.
Knappast realistiskt. Om jag skulle ge mina pojkar 9 chips när vi ibland äter sådana, skulle det bli uppror.
En titt på OLW:s webbplats visar att de för sina potatischips genomgående använder GDA-deklaration med portionsstorleken 30 gram. Rent bluffmakeri, alltså!
I stäället för att tillåta GDA-deklarationer borde EU förbjuda bluffandet!
Andra bloggar om: GDA, GDA-märkning, Livsmedel, Innehållsdeklaration, Livsmedelsmärkning, EU, Näringsdeklaration, OLW, Potatischips
Lämna ett svar