Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dyr momssänkning ännu ett fiasko
 • Regeringen kan lägga en ny punkt till sin lista över fiaskon – sänkningen av restaurangmomsen. Sänkningen, som var den prioriterade satsningen inför det senaste valet, skulle ge lägre priser och 6 000 nya jobb. Satsningen var dyrbar, 3,5 miljarder, vilket skulle medföra att varje jobb skulle kosta närmare 600 000 kronor.

  Men det bidde inte lägre priser, lunchpriserna gick i stället upp. De nya jobben blev få, rapporterar DN som stödjer sig på statistik från SCB. I april i år var det totala antalet sysselsatta i branschen 138 700, medan det i april 2011 låg på 138 300, visar SCB:s siffror.

  En talesman för (M), Henrik von Sydow, säger till DN att han är ”försiktigt optimistisk till att sänkningen på sikt skapar fler jobb”.

  Branschorganisationen Visita ser hellre till lönesumman och omsättning när den utvärderar effekterna av momssänkningen. Enligt organisationen ökade lönesumman inom branschen med nio procent förra året, medan den för hela arbetsmarknaden ökade med fyra procent, skriver DN.

  Men lägre priser och 6 000 nya jobb bidde det inte. Räkningen slutade inte heller på 3,5 miljarder, första året kostade satsningen 5,4 miljarder kronor.

  DN har också en artikel om den uteblivna prissänkningen.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:07

 • En Kommentar

  • Leif Nilsson skriver:

   Detta är politisk nonsens.

   Min sambo har själv en restaurang och de har inte höjt priserna på 3 år eftersom de visste likställandet av momsen skulle komma, det är i PRAKTIKEN en succesiv prissänkning, då man inte tar ut de ökade kostnaderna i löner, hyra etc.

   SCB missar pucken, de mäter antalet anställda, vi har inte anställt FLER men det har get FLER personaltimmar! vilket Visita mäter i sin statistik.

   Dubblar man momsen igen så kommer det för vår verksamhet att ge följande resultat.

   1. Prishöjningar för att komepensera för moms + kostnadsökningar som vi inte har tagit ut.
   2. Dra ned personaltimmar till minimum som det var förut.
   3. Leta billigare personal inom EU för att täcka upp kostnadsökningen.
   4. Eller… så får vi stänga igen, dubblar man momsen så går verksamheten 300 000 kr back, 9 personal blir arbetslösa.

   Detta är verkligheten som den ser ut får vår verksamhet, oavsett vad oppositionen med sin politiska pajkastning vill få fram. Vänsterns politik leder till exakt vad de säger sig vara emot, färre jobb och högre priser.

   Man bör också ifrågasätta det rimliga i att en restaurang ska straffas med dubbel moms mot take away? En restaurang har högre kostnader i lokaler, personal och på det vill man lägga dubbel moms. Du ska däremot konkurrera mot konsum och alla take away ställen, det är helt orimligt. Därför är det enda rimliga att likställandet av momsen är kvar. Jag har inte hört någon på vänsterkanten svara på varför det är logiskt att restaurangerna ska betala dubbel moms mot andra? Det ska vara EN moms på mat.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.