Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » EU vill subventionera frukt i skolan
  • EU-kommissionen vill lägga närmare en miljard på gratis frukt och grönt till skolor. Villkoret är att medlemsländerna ska bidra med lika mycket. Men Sverige verkar inte vilja vara med, enligt TT.

    – Vi är tydligt emot. Det är nyttigt att äta frukt och grönt, men det är inte EU:s sak att subventionera det, säger Anna Kinberg Batra, moderat och ordförande i riksdagens EU-nämnd. Samtliga riksdagspartier ogillar förslaget, enligt henne.

    EU-kommissionären med ansvar för jordbruksfrågor, danska Marianne Fischer Boel, föreslog redan för två år sedan att EU-stöd skulle användas till att dela ut gratis frukt och grönt i skolor. Men förslaget bedömdes då inte vara riktigt moget. Efter något års samråd med branschen och andra berörda kommer Fischer Boel nu med mer konkreta planer.

    Hon vill vika 90 miljoner euro per år, knappt 900 miljoner kronor, på ett program som medlemsländerna kan använda. Frukten och grönsakerna som ska delas ut är sådana som annars hade förstörts, för att de inte kan säljas på den vanliga marknaden till rimliga priser eller på rimliga villkor.

    Skälen till förslaget är flera, det som Fischer Boel trycker mest på är att hon vill använda EU:s frukt- och gröntstöd vettigare än hittills och samtidigt bidra till sundare kostvanor och minskad fetma bland skolbarn.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 4:57

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.