Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Frukt i skolan sponsras av EU
  • EU, Frukt, Bär & Grönt 20.11.2008

    Nästan en miljard kronor satsas på att ge gratis frukt och grönt till skolbarn i EU. Men svenska elever blir troligen utan EU-finansierad frukt, berättar TT.

    – Min preliminära bedömning är att nyttan inte väsentligt överstiger kostnaden, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson (c).

    Han och hans EU-kollegor har beslutat att satsa 90 miljoner euro om året på projektet. De medlemsländer som vill få del av pengarna måste också bidra med lika mycket ur den egna budgeten och en hel del kommer att gå åt till att administrera uppköp och fördelning.

    Det officiella motivet bakom förslaget är att lära barn att äta nyttigt och stoppa utvecklingen mot allt fler överviktiga unga. Men pengarna räcker inte för att uppfylla Världshälsoorganisationens rekommendation om 400 gram frukt och grönt per dag. Snarare handlar det om en frukt i veckan för de sex-tioåringar som omfattas.
    – Jag garanterar att det är ingen som pratat om barns hälsa där inne, säger Eskil Erlandsson efter mötet.

    I stället pratades det desto mer om att kunna sälja överskott av frukt och grönsaker. Vissa länder krävde att skolorna skulle vara tvungna att köpa produkter som är odlade i EU. Men bland andra Sverige påpekade att det är tveksamt om det är förenligt med internationella handelsregler, skriver TT.

    Jag har tidigare berättat om förslaget men känner mig tveksam. Jag tycker visserligen att alla skolbarn borde få gratis frukt varje dag, men EU:s jordbrukssubventioner är rena katastrofen. Det utgör dens största andelen av EU:s budget och delas ut på konstiga grunder. Jag har sett uppgifter om att den största enskilda bidragstagaren är det engelska kungahuset.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:49

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.