web analytics
 • tjockisarEn sak som länge har fascinerat mig är alla dessa dieter som i sin propaganda verkar vara rena religioner men i botten vilar mer på tyckande än på fakta. Dessutom verkar anhängare till en viss diet vara frälsta; vi har rätt, alla andra har fel.

  Olika modedieter dyker upp med ojämna mellanrum. De kan ha namn som 5:2-metoden, LCHF, GI-metoden, Atkins, Stenålders- eller Medelhavskost. De bygger på mer eller mindre obskyra resonemang, ofta helt utan vetenskaplig grund, som styrks av personliga vittnesmål i kvällstidningar.

  Jag har länge funderat kring fenomenet, men ett inlägg på DN debatt från professor Stephan Rössner, känd överviktsexpert, får mig att ta upp saken.

  Vi måste ta en paus i den meningslösa kostdebatten. Svenskarna har en olycklig benägenhet att hoppa på varje ny kosttrend, skriver han blad annat och konstaterar att samma tendens inte finns i andra länder.

  Hans kärnpunkt är att det egentligen inte spelar någon roll vilka kostråd vi följer, eftersom följsamheten är låg. Han sammanfattar med att konstatera att vi är tillbaka på ruta ett: ät mindre, spring mer.

  Själv har jag sedan länge tröttnat på diet-tjafset och har tidigare sammanfattat hans slutsats med andra ord – det finns bara ett sätt att gå ner i vikt; ät mindre, motionera mer!

  Andra bloggar om: , , , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:17

 • 6 Kommentarer

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.