web analytics
 • De höga matpriserna och spekulationer kring dessa har blivit ett ständigt pågående ämne, inte minst här på bloggen. Nu hittar jag ännu en artikel i ämnet, denna gång från TT.

  Det galopperande livsmedelspriset kan vara på väg att vända. Orsaken är att årets skörd väntas bli större i både Europa och USA. Det kyler ner spannmålspriserna, enligt Lantmännen.

  – De nya spannmålspriserna beräknas kunna få genomslag på matpriserna vid årsskiftet, säger Margaretha Minser på Lantmännens spannmålsdivision till tidningen Dagens Industri.

  Matpriserna har stigit med mellan fem och tio procent det senaste året. På spannmålsbaserade produkter har ökningen varit ännu större – mjöl och pasta har blivit upp till 40 procent dyrare. Prisökningen beror på flera faktorer: Två år av dåliga skördar, ökad efterfrågan på spannmål från Indien och Kina och att produktionen av biobränsle tagit fart, skriver TT.

  Spekulation är nog en viktig del av förklaringen. När börsen gått ned, har de som satsat på råvarufonder kunnat se sig som vinnare. Höga priser på energiråvaror, metaller och livsmedelsråvaror, som spannmål, har drivit upp värdet. Att de gett sig själva, och oss andra, högre inflation och därigenom högre räntor har de nog inte funderat över. Ibland undrar jag om inte vi skulle få en bättre värld om spekulation i råvaror kunde förbjudas. Hur nu det skulle gå till.

  Men de höga matpriserna har gett positiva, men oväntade, effekter, hör jag på Ekot. Kokaodlingen i Bolivia har minskat. De höga priserna har gjort det mer lönsamt att odla ris.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:23

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.