Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Matpriserna har drivits av spekulation
 • Jag har länge hävdat att den stora ökningen av matpriserna till stor del beror på spekulation. Jag är inte ensam om den uppfattningen. Spekulation driver priserna på råvarumarknaden, skriver SvD:s ekonomisajt E24 i en artikel. Amerikanska fonder driver upp foderpriserna, hävdar ATL.

  Fonder som spekulerar i råvaror, allt från metaller till olja, kött och vete, har varit populära. Även här i Sverige. Fondernas värdeökningar har varit exceptionella när råvarupriserna rusat.

  Spekulationshandel samt oron på finansmarknaden kan ha bidragit till de kraftiga prissvängningarna. Det menar Jordbruksverket i sin senaste analys av de globala priserna på jordbruksprodukter, enligt ATL.

  Men den nuvarande finansoron har också inneburit att investerarna flyr fondmarknaden, och då speciellt de mer spekulativa fonderna.

  Jag tror alltså att vi kan vänta oss ytterligare prisfall på råvaror, vilket borde ge lägre matpriser. Frågan är bara hur mellanleden och handeln lyckas hålla emot. En del av prisökningarna har ju hamnat i deras fickor. Där måste vi konsumenter trycka på!

  Förhoppningsvis har spekulationsekonomin kommit till vägs ände. Och man kan ju fundera över om det ska vara möjligt att spekulera i sånt som matpriser!

  Uppdatering: Det verkar som om jag fått rätt. Den internationella finanskrisen har lett till ett brett prisfall för nästan alla råvaror. För vissa råvaror har det varit snudd på panikförsäljning. Privata investerare tar ut sina pengar ur hedgefonderna, som tvingas sälja sina råvarukontrakt, skriver SvD.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:30

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.