Läsk-, chips- och godistillverkare använder i allt större utsträckning otraditionella marknadsföringsknep för att locka barn och ungdomar att köpa deras produkter, berättar SvD. Internetsajter, tävlingar på populära nätverkssajter och sms- och mms ersätter annonser och tv-reklam. ”Ett problem”, säger Sveriges konsumenter till SvD.se.
Diskussionerna kring reklam riktad till barn och ungdomar har de senaste åren varit intensiv. Enligt den svenska radio- och TV-lagen är det förbjudet att marknadsföra produkter till barn under tolv år i Sverige, men i många andra länder är det fritt fram att rikta reklam för godis, chips, läsk och söta flingor till barn.
Den reklamen har dock kopplats samman med en allt större utbredning av fetma och övervikt hos barn och ungdomar. Detta har nu fått flera multinationella företag att dra öronen åt sig – enligt en ny rapport från den brittiska organisationen Which? minskar den traditionella reklamen för ohälsosam mat riktad mot barn.
Men organisationen varnar samtidigt för att företagen istället hittat nya sätt att marknadsföra sina produkter på. Dataspel och tävlingar på internet, filmer på Youtube och kampanjer via sms och mms eller på populära nätverkssajter som Facebook och Myspace ersätter annonser och tv-reklam.
Det kan handla om att det finns en kod på etiketten till en läskflaska som kan användas för att få reklamprodukter eller att företagen ger köparen tillgång till dataspel, ringsignaler till mobiltelefonen eller mobilspel.
Också den svenska organisationen Sveriges konsumenter har uppmärksammat hur företag riktar reklam mot barn på internet. I en rapport från i våras konstaterar man dock att utvecklingen går åt rätt håll, men att det trots det är för mycket reklam som riktas till barn och att flera företag kringgår den svenska lagstiftningen.
”Vi ser fortfarande att budskap göms i spel, pussel, nedladdningsbara mobiltelefonsignaler, reklamfilmer och kalastips. Denna dolda reklam är svår att identifiera och är därför ännu farligare för barn”.
– Problemet är att det inte ser ut som reklam, men det är tydligt vad företagen vill. Man vill göra barnen till trogna kunder hela livet, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, till SvD.se.
Det här är naturligtvis ett oskick. Vi föräldrar måste tala med våra barn om saken. När vi ser något sådant kan vi naturligtvis kontakta företaget och säga vad vi tycker. Företagen gillar inte uppmärksamhet kring dessa avarter.
Andra bloggar om: Reklam, Marknadsföring, Barn, Internet
[…] företag kringgår förbudet för reklam riktad till barn i tv och i direktreklam är inget nytt. Men allt fler företag använder nätet för detta visas i en ny rapport, berättar […]