web analytics
 • mule Kött och mjölk från klonade kor och grisar är lika säker som från konventionellt avlade djur. Det skriver den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, i sitt slutliga yttrande om kloning av djur, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

  Enligt EFSA drabbas många klonade djur av allvarliga och ofta dödliga medicinska problem, berättar DN. Det gäller framför allt medan djuren är foster eller mycket unga. Till exempel är det vanligt att fostren blir så stora att de måste förlösas med kejsarsnitt. Men klonade djur som inte drabbas av biverkningar blir lika friska som vanliga djur.

  Det finns inga klonade djur för jordbrukssyfte i Sverige idag. Enligt jordbruksverket vore det oetiska att använda tekniken inom normal djurproduktion på grund av de medicinska problemen. De betraktar klonade djur som försöksdjur och ansökningar om att klona djur bedöms av en djurförsöksetisk nämnd.

  – Idag är det varken tillåtet eller förbjudet. Eftersom det är försöksdjur måste varje fall prövas individuellt, och det finns många etiska frågeställningar, säger John Bräutigam, veterinär och chef för jordbruksverkets försöksdjursenhet, till DN.

  I en kommentar till Ekot säger Sveriges konsumenters generalsekreterare Jan Bertoft att det inte spelar någon roll att EFSA betraktar maten som ofarlig att äta.

  – Det stora argumentet emot det är det etiska argumentet och att det orsakar skador på djuren. Så det gäller att hålla den här frågan under uppsikt och det behövs verkligen ett konsumentryck för att det inte ska bli så, säger han till Ekot.

  Jag har sagt det förut, och säger det igen. Det vore konstigt om kött från klonade djur vore farligt att äta. Det framklonade djuret är i praktiken inget annat än en enäggs-tvilling till det ursprungliga djuret. Det är dessutom i dag så pass dyrt att klona fram djur att risken att sådant kött ska säljas är mikroskopisk. Men eftersom den nuvarande tekniken för kloning gör att djuren riskerar att skadas måste vi trycka på. Det är först och främst en etisk fråga!

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:01

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.