Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Se upp med avgifter hos PPM-förvaltare
 • Cirka 700 000 pensionssparare anlitar en privat förvaltare för sin premiepension. Men det gäller att se upp med förvaltarnas avgifter. Det visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten som refereras i ett pressmeddelande. Rapporten refereras bland andra av DN och Ekot.

  Om man inte väljer någon annan förvaltare hanterar det statliga förvalet AP7 Såfa pengarna. För de privata alternativen är den genomsnittliga avgifterna 126 procent högre än genomsnittsfondens och hela 483 procent dyrare än AP7 Såfa, enligt pressmeddelandet.

  Allra dyrast för en sparare är Prognosia, enligt myndigheten. Där får en sparare betala över 1.500 kronor för ett års förvaltning. Det är 1.300 procent mer än för en sparare som ligger i förvalsfonden AP7 Såfa som har en avgift på 110 kronor per år.

  Johan Rutgersson är vd på Prognosia, säger att Pensionsmyndighetens rapport är missvisande.

  – Vi tar en fast avgift. För den kartlägger vi all din pension, vad du än har och vi försäkrar upp kapitalet. Vill du så kan du sedan som kund hos oss få det här förvaltat, säger han till Ekot.

  Jag noterar att Prognosia nyligen blev dragna inför rätta av KO, för sina försäljningsmetoder.

  I Pensionsmyndighetens pressmeddelande finns tabeller över förvaltningsbolagens avgifter.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 19:30

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.