Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Vi ratar dyrt nötkött
 • Kalvar Konsumtionen av nötkött minskar för första gången sedan galna ko-sjukan, skriver DN.

  – Det är ett trendbrott och beror på att priserna har gått upp, säger Åke Rutegård, vd för Kött- och charkföretagen. Klimathänsyn är en bubblare.

  – Det är en inbromsning på en extremt hög nivå. Sverige ligger i topp i Europa tillsammans med Frankrike och Danmark. Vi äter dubbelt så mycket nötkött per person och år som i Tyskland, säger han till DN.

  Enligt de livsmedelskedjor DN talat med är förklaringen de höga priserna. Kedjorna skyller på höjda olje- och spannmålspriser samt importstoppet på kött från Brasilien.

  – Priset på nötkött har gått upp 12-13 procent på ett år, de fina styckdetaljerna har gått upp 20-25 procent, säger Torbjörn Lithell, affärsområdeschef för kött på Axfood, till DN.

  Men handelns förklaring till prisökningarna haltar. Det är onekligen så att en stor del av prisökningarna har hamnat i handlarnas fickor. Dessutom har priserna på spannmål gått ned under våren. När det syns i form av lägre priser återstår att se.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 4:40

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.