web analytics
 • Elmarknad 05.09.2008

  kraftledning Elnätsföretagen, med Vattenfall, Fortum och Eon i täten, har under det senaste året höjt nätpriserna i 245 kommuner, konstaterar Villaägarnas riksförbund i en undersökning enligt TT. Enligt förbundet agerar företagen på en ”monopolmarknad”.

  Nätpriset står enligt förbundet för en tredjedel av energikostnaden för en småhusägare.

  ”Tillsammans med ökat elpris, kontinuerligt höjd energiskatt, införandet av utsläppsrätter och el-certifikat har kostnaden för småhusägare stigit kraftigt de senaste åren”, skriver förbundet.

  Jakob Eliasson, energipolitisk expert på förbundet, anser att flera av nätföretagen systematiskt överdebiterar sina kunder, vilket gör att kunderna fungerar som företagens bank.

  ”Så länge det lönar sig och dessutom är riskfritt att överdebitera sina kunder så kommer vi att se överpriser på elnätsmarknaden. Det krävs att nätföretagen åläggs att betala ränta på det de lånar av sina kunder för att få stopp på detta”, säger Eliasson till TT.

  Nätavgifterna verkar ständigt vara på tapeten, och Energimarknadsinspektionen har försökt granska avgifterna. Även de har kommit till slutsatsen att vi överdebiteras. Det kanske är dags att politikerna gör något åt oskicket.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 8:26

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.