Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Högre nätavgifter ger dyrare el
 • Elmarknad 02.04.2010

  kraftledning Nätavgifterna, den avgift nätägarna tar för att distribuera elen, har ökat betydligt de senaste åren, berättar Ekonomiekot.

  – Elnätpriserna har ökat med 15 procent på två år, och det är ju väldigt mycket mer än någon annan prisökning i samhället, säger Magnus Askander, vd för Elprisguiden, till Ekot.

  Nätägarna motiverar prishöjningarna bland annat med investeringar i elnätet, för att minska risken för avbrott. Men det argumentet underkänns av Magnus Askander.

  – Nej, höjningen som sker nu är inte befogad eftersom de i förlängningen kan spara in mycket på drift och underhåll, på grund av de investeringar man gör, säger han till Ekot.

  Nätavgifterna tycks vara en ständig källa för diskussion. Villaägarna har tyckt att de är för höga. Enligt förbundet agerar företagen på en ”monopolmarknad”. Energimarknadsinspektionen ifrågasätter också nätpriserna och har en pågående diskussion med nätägarna om hur priserna ska sättas.

  Själv funderar jag ofta om infrastruktur, som elnätet, ska ägas av privata aktörer. Risken för monopolsituationer är överhängande, och priserna därefter.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 12:41

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.