Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Tveksam fetmaeffekt av glutamat
  • Allmänt 13.09.2008

    Risken för att vara överviktig med ett BMI över 25 ökade med 175 procent för den grupp som åt mest av smakförstärkaren natriumglutamat, även förkortad MSG. Det framgår av resultaten från den så kallade intermap-studien som publiceras av Nature-tidskriften Obesity. Det är SvD som refererar undersökningen.

    Eftersom syntetiskt MSG är en mycket vanlig tillsats i västerländsk processad mat valde forskarna att studera 752 personer i byar på den kinesiska landsbygden där man fortfarande lagade sin mat själva på traditionellt sätt. Risk för övervikt bestod även sedan man korrigerat för olika stora intag av kalorier.

    Nils-Gunnar Ilbäck som är toxikolog vid Livsmedelsverket är dock skeptisk.

    – Det finns många felkällor i den här sortens studier. Om effekten är verklig är det troligast att den beror på att maten med smakförstärkare var godare så att man åt mer, säger Nils-Gunnar Ilbäck till SvD.

    Jag är mycket skeptisk, precis som toxikologen. Glutamat har skällts för mycket, men jag undrar om ett i grunden kroppseget ämne kan vara farligt. I måttliga mängder, förståss. Jag har tidigare bloggat om glutamat och dess effekter. Debatten kring glutamat beror mer på hysteri än fakta.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:35

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.