Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Närproducerat och korkade regler
 • Mina barn tycker det är roligt att odla hemma. Sent omsider har vi nyligen kunnat skörda deras egenodlade tomater. De smakade, precis som det mesta du odlar i din egen trädgård, fantastiskt mycket. Skillnaden är att du skördar mogna tomater, direkt från busken. De tomater du köper i affären är för det mesta fortfarande gröna när de skördas. De måste ju transporteras långa vägar.

  Det är fler och fler som frågar efter närodlat. Sund mat är inte alltid detsamma som ekologiska alternativ, läser jag i GP. Bland Coops medlemmar blir närproducerat allt viktigare, visar en undersökning.

  – Det som är tydligt i årets undersökning är fokuseringen på att man vill äta sund mat. Med sund mat menar man det som är svenskt och närproducerat och det kommer före det som är ekologiskt, säger Kristina Ossmark, chef för marknadsanalys på Coop till GP.

  Men de som skulle vilja handla mer närproducerat hindras av EU:s direktiv och lagen om offentlig upphandling, berättar till exempel Ekot. Den fria rörligheten för varor och tjänster inom EU säger att man inte får rata en leverantör bara för att den ligger långt bort.

  En offentlig upphandlare kan ställa stränga miljökrav på själva tillverkningen genom att bland annat kräva giftfritt och energisnålt. Men när varan är klar att levereras så får inte avståndet vara en faktor.

  Ibland märks det väldigt tydligt att EU mest är ett industriprojekt, inte ett freds- eller samarbetsprojekt som många politiker påstår. Den vanliga människans önskemål och behov struntar man oftast i. Fri rörlighet är överordnat allt annat.

  Det här är en av anledningarna till att jag är EU-skeptiker. Reglerna är nästan lika korkade som det faktum att EU-parlamentet måste flytta till Strasbourg en gång i månaden. Jag gillar närodlat!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 10:30

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.