Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » EU-politik stoppar kostråd
 • Jag har tidigare bloggat om EU-kommissionens motstånd mot Livsmedelsverkets ”miljösmarta” kostråd. Att som Livsmedelsveket rekommendera närproducerat går inte för sig, det är ett handelshinder. Fri handel går före allt annat och grekiska tomater är lika bra som svenska.

  Nu har Livsmedelsverkets kostråd stoppats helt och hållet av Regeringen, berättar Ekot i ett inslag. Ytterst ansvarig för beslutet att skrota de miljösmarta kostråden är landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

  – Jag kan bara konstatera att det var många påpekande från andra medlemsländer i den handelsgemenskap som vi har inom EU, säger han till Ekot.

  Jag har tidigare kallat EU:s regelverk i det här avseendet för korkade. Dat kan inte finnas någon sans i att varor färdas långa vägar, transporterna drabbar miljön. Dessutom är det speciella förhållanden när det gäller livsmedel. Grönsaker och frukt som färdas långa vägar håller inte samma kvalitet eftersom tiden mellan skörd och försäljning är längre.

  Regeringen borde verka för en förändring av regelverket så att politiken anpassas till verkligheten.

  Uppdatering: Ekots inslag refereras av TT i många tidningar.

  Uppdatering: Vi sprider nu själva de kostråd som regeringen stoppat. Vi gör det för att Sverige inte har råd att vänta på politiker som inte vågar ta ansvar och fatta nödvändiga men obekväma beslut, skriver företrädare för tankesmedjan Dyrare mat, nu!, Naturskyddsföreningen, ABF och Sveriges Konsumenter på SvD DEbatt.

  Alla organisationer publicerar de stoppade kostråden. Du kan till exempel hitta dem här.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:31

 • 4 Kommentarer

  • Jacques skriver:

   Intressant Carl! Men vad menar du med din sista kommentar? Ska vår borgerliga regering verka för att reglerna kring fri handel, EU:s fundament, förändras till förmån för miljön – mao försämras för handeln? 🙂 Det är nog en utopisk tanke tyvärr. Handel är verklighet för dessa personer, inte miljön sorgligt nog. Alla som tycker att det här är ett tokigt beslut kan fundera på vilken färg dom stoppade i valurnorna tycker jag och göra ett klokare val nästa gång.

  • Tove skriver:

   Hej!
   Att hålla kvar vid de gamla sätten att se på saker, utan respekt för naturen eller en hållbar utveckling är just inte hållbart. Det är bara att inse att för att får våran värld att fungera och att hålla i framtiden så måste vi ändra på våra konsumentvanor och att köpa närodlat är en jättebra start.
   Grekiska tomater må vara lika bra som svenska i matsynpunkt, men inte i miljö. Man måste skaffa sig en större helhetsbild och sluta vara så giriga.

  • Carl skriver:

   Jacques: Vore miljöargumentet enda kortet i leken har jag svårt att tänka mig en förändring. Men det vore en fördel för svenska producenter om man fick välja närproducerat. Där kan nyckeln ligga och kan regeringen dessutom peka på miljö- och kvalitetsargument blir inte saken sämre. Men jag medger att resonemanget är optimistiskt. /Carl

  • Jacques skriver:

   Ingen vinner i det långa loppet på en omvärld där handelsregler tillåts överskugga miljöaspekter. Det är min absoluta övertygelse. EU bör verka för en justering av prioriteringarna men vår nuvarande regering för ingen sådan talan och det är inte heller att förvänta. Eskil är en tragedi om jag ska vara rak på sak. Centern har sällan gynnat konsumenten, däremot oftast LRF och därmed även deras girighet. Att Centerpartister går våra miljö- och livsmedelsärenden skapar tyvärr situationer som detta. Politiken kan man vända och vrida på men slutkonsumenten står inte i fokus här och dumma beslut blir således följden.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.