Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Vilseledande märkning om GMO
 • Var fjärde livsmedel som Livsmedelsverket granskat har otillåten och vilseledande märkning. På flera förpackningar uppgavs att varorna är fria från gmo, men trots det hittades spår av genmodifierad majs eller soja, skriver ATL. Livsmedelsverket har sänt ut ett pressmeddelande om saken.

  EU-reglerna säger att livsmedel som innehåller eller framställts av genmodifierade organismer ska märkas. Däremot är det inte tillåtet att märka livsmedel med exempelvis ”fritt från gmo” eller ”innehåller inte genmodifierade ingredienser”.

  Men vissa av företagen bryter mot reglerna. Livsmedelsverket i Uppsala har hittills i år undersökt livsmedel av majs, ris eller soja tillverkade av ett tiotal företag.

  De preliminära resultaten visar att sex av 25 kontrollerade matvaror har en otillåten märkning. Bland varorna fanns bland annat sojaprodukter och majsmjöl. I fyra av dessa fanns det dessutom spår av GMO, skriver ATL.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 7:52

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.