Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » GMO-produkter säljs med felaktig märkning
 • För en tid sedan bloggade jag om felaktig märkning av livsmedelsprodukter. Det gällde då framför allt de otillåtna påståenden som “fritt från gmo” och “innehåller inte genmodifierade ingredienser”.

  Nu har Livsmedelsverket gjort en utvidgad undersökning av GMO-innehåll och märkning. Sydsvenskan skriver om undersökningen.

  Matvaror fulla med genmodifierade råvaror säljs omärkta i svenska butiker, trots krav på märkning.

  Brist på kunskap och kontroll gör att varken handlare eller leverantörer kan garantera att maten de säljer är fri från genmodifierade råvaror.

  Svensk och europeisk lag säger att om maten innehåller mer än 0,9 procent av en genetiskt modifierad organism (GMO) så måste detta märkas på förpackningen. Här är okunnigheten stor bland importörer av sammansatta matvaror, främst från USA.

  Livsmedelsverket har undersökt hur svenska handlare kontrollerar om deras varor innehåller GMO.

  – När vi kontrollerade olika varor hittade vi bland annat en bakmix som innehöll 35 procent genmodifierade råvaror utan att paketet var märkt, berättar Johanna Eriksson, livsmedelsinspektör i Kalmar och en av dem som deltog i undersökningen, för tidningen.

  Nio prover innehöll GMO och i ett av dessa var halten högre än 0,9 procent. Om ett livsmedel innehåller mer än 0,9 procent GMO måste det anges i ingrediensförteckningen vilket inte hade gjorts i det här fallet. Inga prover innehöll otillåten GMO, rapporterar Livsmedelsverket.

  Slutsatsen är att man inte kan lita på märkningen när det gäller GMO. Vill du GMO-fritt ska du laga mat från grunden och använda närodlade och ekologiska råpvaror.

  Jag har tidigare bloggat om min skepsis till GMO-grödor. Jag tror visserligen inte att de är farliga att äta, men det finns en mängd andra skäl till att vara skeptisk!

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:52

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.