Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Felaktig reklam om Omega-3
  • Omega-3 är poppis, och har en odiskutabelt positiv effekt för hälsan. Jag har bloggat en hel del om de nyttiga fettsyrorna, men också om bluffar.

    Omega-3 uppfattas positivt och många fabrikanter har insett potentialen i påståenden om omega-3-innehåll. Reklamen för en lång rad omega-3-produkter överdriver effekten på hälsan och strider mot EU:s regler, visar SvD:s granskning. Livsmedelsverket diskuterar nu att införa hårda riktlinjer till landets kommuner för att stävja fusket.

    I våras avslöjade SvD att många av de omega-3-produkter som säljs i matbutikerna lovar mer än de kan leverera. Ett skäl var att de bara innehåller den vegetabiliska formen av omega-3: alfa-linolensyra, ALA.

    Problemet är att ALA, som finns i raps och linfröolja, inte alls eller bara lite omvandlas i människokroppen till de fettsyror som finns i fisk.

    Artikelserien fick Livsmedelsverket att rikta skarp kritik mot företagen. Nu visar SvD:s fortsatta granskning att en lång rad företag helt struntat i Livsmedelsverkets uppmaning att tänka om. Ofta strider marknadsföringen mot den EU-förordning som sedan drygt ett år gäller för närings- och hälsopåståenden.

    SvD ger några exempel:

    • Enligt EU:s regler ska näringsämnet finnas i en form som kroppen kan tillgodogöra sig. Men vegetabilisk omega-3 ombildas knappast alls till fiskfettet DHA hos män. Hos fertila kvinnor kan omvandlingen vara lite större men varierar starkt.

    • Reklam där omega-3 kopplas till en påstådd eller antydd effekt på hälsan måste godkännas av EU, efter ansökan. Något sådant godkännande finns inte.

    • Näringsämnet ska ingå i produkten i betydande mängd. Många varor uppfyller inte kravet.

    • En rimlig konsumtion av varan ska ge en betydande mängd omega-3. Oftast krävs en helt orimlig konsumtion.

    • Den som äter en mångsidig och varierad kost måste ändå löpa risk att få i sig för lite av näringsämnet. När det gäller omega-3 räcker det med en balanserad kost där fisk ingår.

    När fabrikanterna reklam skriker – innehåller omega-3 – gäller det alltså att vara skeptisk. Överdrivna påståenden måste stävjas. Vi ser fram emot en granskning från Livsmedelsverket.

    Men faktum kvarstår: Det bästa, och godaste sättet att få i sig omega-3 är att äta fet fisk då och då. I går åt jag stekt strömming – faktiskt det bästa jag vet!

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 10:28

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.