Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ett folk av snattare?
 • En världsomspännande rapport visar att svenskarna är värst i Norden på butiksstölder, lyder ingressen i DN. ”Svenskarna vinner NM i butiksstölder” är SvD:s rubrik. Båda tidningarna publicerar samma TT-artikel, som handlar om en undersökning som genomförts av multinationella säkerhetskoncernen Checkpoint systems. Koncernen talar i egen sak, de säljer säkerhetslösningar för butiker.

  Jag tror inte ett ögonblick på att det här enbart beror på snatterier. Rapporten talar i första hand om svinn. Svinn är det som kommer till butiken, men inte säljs på vanligt sätt. Det kan bero på många saker, felaktiga varor, livsmedel som inte säljs före bäst-före-datum, stölder med mera.

  – Vi är fortfarande sämst i Norden, ganska ordentligt sämst. Vi är mer på samma nivå som Östeuropa än som Västeuropa, säger Louise Alplin, Sverigechef i Checkpoint Systems, till TT.

  I år ingår 1 426 svenska butiker i 17 butikskedjor. I fjolårets rapport låg svinnet på 1,32 procent av butikernas omsättning, vilket nu stigit till 1,35 procent.

  Jämfört med finländska, norska och främst danska butiker är svinnet högre i Sverige. Stölder och snatterier av kunder, anställda och leverantörer noteras, skriver TT.

  Hur undersökarna kommit fram till hur stor andel som beror på stölder är dock oklart. Ännu mer oklart är hur de båda tidningarna kunnat utnämna oss till ett snattande folk. Att svinnet måste minskas är klart, det kostar konsumenterna massor med pengar. Bland annat slängs nio miljoner kilo kött i butikerna varje år, och blir svinn. Extraprislapparna kanske borde kanske användas lite oftare!

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 14:33

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.