Alla fläskprodukter som producerats i Irland dras tillbaka sedan man upptäckt giftiga ämnen i slaktade grisar, uppger irländska regeringen. Det är ännu oklart i vilken mån Sverige påverkas av återkallandet. Det berättar TT i en artikel som publiceras i flera tidningar, och även Ekot har ett inslag.
En del fläskporodukter har innehållit upp till 200 gånger högre halter av dioxiner än vad de nuvarande gränsvärdena tillåter. Laboratorietester av djurfoder och fett från fläsk har bekräftat förekomsten av cancerframkallande dioxiner.
De tros komma från förorenat foder, enligt TT.
Jag tror inte du behöver ligga sömnlös i natt av oro. Jag kan inte påminna mig att jag sett färskt irländskt fläskkött i någon svensk butik. Det är möjligt att fläsket kan ingå i någon charkprodukt, men sådana äter vi inga mängder av. Dessutom är dioxin, så vitt jag vet, inte akut giftigt. Vi lär få veta om några produkter som säljs i Sverige är aktuella.
[…] jag gjorde visst en tankevurpa när jag resonerade kring dioxinlarmet för irländskt fläskkött – glömde kategorin […]
[…] Inte helt oväntat kommer fler nyheter om det irländska griskött som har höga halter av dioxin, som jag tidigare bloggat om. […]