Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » EU vill släcka glödlampor
 • Energi, EU 09.12.2008

  Den gammaldags glödlampan är snart ett minne blott, åtminstone om EU får som de vill. Det handlar inte om att släcka ljuset, utan om en övergång till energisnålare varianter. EU räknar med en total energibesparing på motsvarande en fjärdedel av Sveriges energiförbrukning, rapporterar både HD och Sydsvenskan.

  Förslaget är visserligen inte klubbat än, men nyligen sade en av EU:s expertgrupper, kommittén för ekodesign, ja till förslaget.

  Förbudet innebär att de mest energislukande glödlamporna, 100-wattare och liknande, tas bort från butikshyllor i Europa redan nästa höst. Svagare lampor, 25 watt och därikring, får en nådatid fram till 2012, skriver HD.

  Det låter förföriskt enkelt. Ut med glödtrådslamporna och in med lågenergilampor så sparar vi massor med energi. Den gammaldags glödlampan avger bara ett par procent av energiförbrukningen i form av ljus, resten blir värme.

  Med det är inte fullt så enkelt, inser jag när jag funderar över saken. Dels kan man inte räkna hem hela energibesparingen, lamporna bidrar ju till uppvärmning av hus. Den energin måste tas ut på annat sätt, när glödlamporna försvinner.

  Sedan har inte lågenergilampor samma färgtemperatur ännu. De ger ett kallare ljus, som inte är lika lämpligt för belysning i inomhusmiljöer. Men utvecklingen går framåt, så snart kanske bättre lampor kommer.

  Sedan kan man ju fundera på varför EU har skyddstullar på billiga lågenergilampor från Asien, det går inte riktigt ihop. Men EU är ju framför allt ett näringslivsprojekt, då räknas inte andra hänsyn.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:22

 • 4 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.