För ett par år sedan blev jag uppmärksammad på att barn, som samlade burkar och flaskor att panta, blev nekade att få pengar när de pantat. De var tvingade att handla för pengarna i stället. Det var fullständigt fel, visade det sig, alla ska kunna få kontanter i handen, oavsett pantbelopp. Det är till och med olagligt att neka kontanter, säger Konsumentverket.
När jag arbetade med den frågan, talade jag med handlare som påstod att det förekom fiffel med streckkoder. Nu läser jag i Sydsvenskan om en dom mot en sådan fifflare.
En 63-årig man som pantat flaskor med påklistrade streckkoder har dömts för bedrägligt beteende, skriver tidningen.
– Jag vill medverka till en bättre miljö, försvarade sig mannen under rättegången.
Mannen hade helt enkelt tagit godkända streckkoder från flaskor, klippt dem i bitar och klistrat remsorna på flaskor och burkar som inte ingår i det svenska retursystemet. Enligt åtalet hade mannen på detta sätt kommit över minst hundra kronor.
Försvarstalet bevekte dock inte rätten. 63-åringen fälls för bedrägligt beteende och döms till 30 dagsböter, enligt Sydsvenskan.
Det verkar vara ett väldigt besvärligt sätt att komma över en hundring, timpenningen måste vara oerhört dålig. Men pantar du legalt, ska du alltid kunna få pengar i handen!
Andra bloggar om: Pant, Returförpackning, Streckkoder
Lämna ett svar