Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Butikskedjor brister i produktsäkerhet
  • Flera stora svenska butikskedjor har det senaste året sålt produkter som brustit i säkerhet. Det visar en kontroll som Konsumentverket har gjort, enligt ett pressmeddelande. GP har en artikel om kontrollen.

    Konmsumentverket under året granskat produktsäkerhetsarbetet hos åtta stora butikskedjor: Barnens Hus, Biltema, Clas Ohlson, Coop Forum, Ica Maxi, Intersport, Åhléns samt Överskottsbolaget.

    Butikerna har fått redogöra för sitt säkerhetsarbete och lämna teknisk dokumentation. Dessutom har leksaker och personlig skyddsutrustning, som skidglasögon, köpts in och kontrollerats.

    – Samtliga butikskedjor vi har granskat har förebyggande rutiner inom produktsäkerhetsområdet. Men det brister när det gäller kontrollen av själva produkterna och kontrollen av produkternas testintyg, säger Maria Lindstedt, utredare på Konsumentverket.

    Resultatet visar enligt verket på flera brister.

    • Ingen av kedjorna hade tillräckliga rutiner för att fortlöpande kontrollera säkerheten på sina varor.
    • Vissa varor saknade CE-märkning trots att det krävdes på dem. Andra hade CE-märkning trots att de inte får ha det.
    • I flera fall saknades bruksanvisning på svenska och flera varor hade testintyg som inte gick att koppla till varorna.

    Efter Konsumentverkets kontroll har flera av de granskade varorna tagits bort från butikerna, rapporterar GP.

    Jag har flera gånger bloggat om att produkter måste återkallas på grund av bristande säkerhet. Och just CE-märkningen verkar vara ett särskilt problem. EU har överlåtit åt tillverkarna att intyga att deras produkter uppfyller gällande krav. Någon egentlig kontroll sker aldrig och många produkter har fått återkallas, trots märkning. Det verkar som om vi inte kan lita på märkningen.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:55

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.