Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Innehållsdeklarationer med pytteliten text – ljudblogg
 • Jag ser dåligt. Konsumentsnok som jag är brukar jag ofta försöka titta på innehållsdeklarationerna när jag handlar. Det brukar vara förgäves. Inte ens med mina värsta läsglasögon ser jag vad det står, texten är för liten. Känns det viktigt där och då, brukar jag be personalen om hjälp.

  Problemet är att marknadsförarna har reserverat ett ytterst litet utrymme på paketen för innehållsdeklarationen. Dessutom ska samma paket säljas i flera länder. Eftersom, åtminstone inom EU, ska alla konsumenter få en innehållsdeklaration på sitt eget språk. Alltså gäller det att tränga ihop alla dessa på det reserverade utrymmet. Lösningen är att minska på bokstävernas storlek.

  GP har en artikel som tar upp problemet – av två anledningar. Dels har den alltid lika stridbara Konsumentföreningen Stockholm anmält Kelloggs för oläsbara deklarationer på paketen, dels kommer ett nytt EU-direktiv i saken.

  Pytteliten text på massor av olika språk. Så ser innehållsdeklarationen ut på många livsmedel. Ofta är texten mindre än hälften av den minimistorlek EU vill införa, skriver GP.

  Många tillverkare balanserar på gränsen till vad en lekman skulle kalla läsbart. Häromveckan anmäldes livsmedelsjätten Kellogg’s för att deras barnflingor Coco Pops Rocks har en innehållsdeklaration i myrstorlek.

  – De får plats med stora fina bilder på paketet men ingrediensförteckningen och allergiinformationen går knappt att läsa, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm, som står bakom anmälan.

  Nu är Kellogg’s långt ifrån ensamma. GP Konsument gick en butiksrunda och hittade på kort tid 15 produkter där informationen antingen är lika liten som på det anmälda paketet eller svårläst av andra skäl.

  Resultatet är ett massivt block med 1,2 millimeter höga bokstäver som bara den skarpsynte och envise kan tränga igenom. Som en jämförelse kan nämnas att texten i Pappersupplagan av GP är 3,3 millimeter hög – eller 8,75 punkt om man använder det typografiska måttsystemet.

  De flesta av de granskade förpackningarna ligger på eller under hälften av den textstorlek som EU vill lagstifta om. Enligt ett förslag från EU-kommissionen ska alla ingrediensförteckningar ha en stilstorlek på minst 3 millimeter.

  Just nu håller tjänstemän på Livsmedelsverket och dess motsvarigheter i andra länder på att tröska igenom EU-förslaget för att se hur det ska genomföras i praktiken. De funderar bland annat på hur ”stilstorlek” ska definieras och vilka krav man kan ställa på kontrast och marginaler. Tidigast om ett par år kan det vara verklighet.

  Anmälan mot Kellogg’s är ännu inte behandlad. Brott mot föreskrifterna om livsmedelsmärkning kan straffas med dagsböter, men sakkunniga tror inte att något sådant är aktuellt i detta fall, skriver tidningen.

  Men det är inte det enda problemet i mataffären. Ni kan ju lyssna på min gamla radiokrönika (mp3) från P1Konsument för att få fler exempel.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 13:46

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.