” Superlönen är här” utropar Metro i en rubrik, och syftar på att det tredje steget i det så kallade jobbskatteavdraget har genomförts. Den växande gruppen arbetslösa och pensionärerna får dock ingen del av lättnaderna, konstaterar SvD:s E24. Klyftorna ökar igen.
Regeringen har dock insett att de förlorat röster bland pensionärerna och öppnar nu för en skattesänkning även för denna grupp, läser jag i DN.
Den fallande börsen har slagit hårt mot AP-fonderna och pensionärerna. Nu diskuterar regeringen skattesänkningar som tänkbar kompensation.
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) har tidigare vid flera tillfällen talat om att kompensera pensionärerna. Ett alternativ skulle kunna vara skattesänkningar, säger hon nu.
– För att kompensera pensionärerna får vi diskutera andra former, till exempel skattesänkningar, säger Cristina Husmark Pehrsson till SVT:s Rapport. En pensionsgrupp diskutera vad som kan göras, enligt DN.
Andra bloggar om: Jobbskatteavdrag, Pension, Pensionärer, Skattesänkning, Privatekonomi, Regeringen
”Klyftorna ökar” – vilken tröttsam politisk floskel…
Slemmige Direktör A har ökat sin lön från 10000 till 11000.
Stackars Sköterska B har ökat sin lön från 1000 till 1200.
Klyftorna i samhället ökar och B är förloraren… eller? Båda har vunnit och B har relativt sett vunnit mer än A. Men det går alltid att måla upp ett underdog-perspektiv.
Svante: I det här fallet används skatterna för att öka klyftorna, något helt annat. Jag kan inte se ett enda skäl till att olika grupper, med samma inkomst, ska betala olika mycket i skatt./Carl
Arbete är nödvändigt för att förse vårt samhälle med allt det vi behöver.
I ett samhälle där allt färre kommer att arbeta för sin inkomst (bl a på grund av att befolkningen åldras och vi får allt fler pensionärer) är det rimligt att stimulera inkomster som är ett direkt resultat av arbete…
Ett bra skäl tycker jag.
Svante: Jag säger inte emot dig när det gäller nödvändigheten av arbete, och många sysselsatta.
Exempelvis är pension inget annat än uppskjuten lön. Se på historien, när pensionssystemet infördes avstod löntagarna från lön för att få möjligheten att få pension.
Vad jag vänder mig emot är olika behandling av olika grupper, du kan ju jämföra med det ännu äldre begreppet ”likhet inför lagen”.
Jag tror dessutom inte på teorin att människor kan piskas till arbete, vilket verkar vara rådande i det här fallet. Jag känner människor som är utan arbete, men inte en enda människa som inte vill ha något. Sådana finns säkert, men det motiverar inte olika behandling – och ökande klyftor.
/Carl