Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Skidhjälmar underkända i test – trots CE-märkning
 • Märkning, Säkerhet 31.01.2009

  Tre av åtta skidhjälmar lever inte upp till säkerhetskraven trots att de är skyddsklassade, visar Testfaktas test. Testet publiceras även i Correnoch i GP.

  Sämst är hjälmen från Stadium som varken dämpar tillräckligt eller klarar av att skydda huvudet mot spetsiga föremål.

  – Vi tar bort hjälmen från butikerna med omedelbar verkan, säger Stadiums produktionsansvarige.

  För att ta reda på hur säkra hjälmarna är lät Testfakta Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, i Borås testa några vanliga modeller. Trots att alla hjälmar i testet är CE-märkta, i enlighet med den europeiska säkerhetsstandarden, lever tre av åtta inte upp till kraven.

  Klart sämst är Stadiums eget märke Everest, som får underkänt i två av tre testmoment. Men det är inte bara Everest som avviker från standarden. Sämst stötdämpande förmåga har RBK 5.5 från Jofa och även Scotts hjälm fick underkänt. Ingen av de tre hjälmarna avviker dock alarmerande mycket från säkerhetskraven för stötdämpning. Bäst i test blev Cebe Spyner Freestyle, enligt Testfakta.

  Testfakta och tidningarna har tabeller som sammanfattar resultaten. SvD har en artikel om indragningen av Stadiums hjälm.

  Det här är ytterligare en indikation på att CE-märkningen inte är mycket värd. Tillverkarna, eller importörerna får själva intyga att produkten uppfyller de europeiska säkerhetskraven, och CE-märka produkten. Det finns inte, som förr, någon oberoende instans som testar produkten.

  Vi konsumenter kan tydligen inte lita på CE-märkningen. EU måste införa oberoende test – för varje produkt!

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:40

 • 3 Kommentarer

  • Sussi Calås-Jonsson skriver:

   Tycker din blogg är jättebra! Jag ser dock ett litet faktafel när det gäller CE-märkningen som jag vill kommentera. Det är inte leverantörerna själva som intygar CE-märkningen, utan det är deras ansvar att skicka produkterna till ett obereoende testinstitut som testar och godkänner produkten innan den får CE-märkas.
   mvh Sussi Calås-Jonsson, informationsansvarig, Stadium

  • Carl skriver:

   Sussi: Jodå, det är tillverkarna eller importörerna som ansvarar för CE-märkningen. Visserligen låter nog en seriös importör/fabrikant en oberoene instans testa, men här ligger svagheten i systemet. Det är upp ntill importören/fabrikanten att vara serös eller inte. /Carl

  • […] produkter har blivit CE-märkta, trots att de inte uppfyller säkerhetskraven. Några exempel är skidhjälmar och […]

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.