Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Djurplågeri för dunets skull
  • Kalla Fakta i TV 4 har avslöjat att dunindustrin varje år plågar miljontals gäss. Bristen på dun gör att dunleverantörerna väljer att plocka dun från levande fåglar.

    Programmet finns i redigerad version på TV4:as webbplats. Reportaget har naturligtvis väckt upprörda känslor, berättar TT i flera tidningar, DN och SvD har egna artiklar.

    Enligt programmet sker det industriella djurplågeriet i Kina, Ungern och Polen som förser stora delar av världsmarknaden med dun, däribland Sverige. I programmet visas det hur dunet hamnar i Sverige via mellanhänder i Tyskland och Danmark. Från Danmark säljs dunet till stora svenska kedjor som Sova, Åhléns, Jysk, och Sängjätten samt tillverkare som Fjällräven.

    Jordbruksminister Eskil Erlandsson anser att problemet i första hand ska angripas med lagstiftning.

    – Om inte den nuvarande lagstiftningen är tillräcklig för att stoppa det här kommer jag att uppmana kommissionen att lägga fram en lagstiftning till rådet, säger Eskil Erlandsson till DN.

    Även handeln var snabb med att ta avstånd från dun som plockats från levande fåglar. Åhléns, Jysk och Fjällräven lovade att bryta med leverantörer som inte kan garantera att dunet är etiskt.

    Branschorganisationen Svensk handel efterlyser en certifiering på området, att dun som producerats på ett för konsumenterna acceptabelt sätt får en gemensam märkning av leverantörerna.

    – Vi ser ju att intresset för djurskydd har ökat hos konsumenterna. Då måste handeln kunna garantera att produkten är schyst, säger Maria Sandow, ansvarig för textil och mode vid Svensk handel till DN.

    Kommentarer är närmast överflödiga, men man kan undra om handelns etik bara drivs av medias avslöjanden.

    Uppdatering: Ikea ska kontakta den leverantör som pekats ut av Kalla Fakta i TV 4, skriver HD. Åhléns plockar bort sina dun- och fjäderprodukter ur sortimentet efter Kalla Faktas avslöjande om att fåglar plockas levande, berättar TT.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:24

  • 3 Kommentarer

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.