Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fler avslöjanden i dunskandalen
  • Nyligen avslöjade Tv4-programmet Kalla fakta att en stor del av det dun som används i Sverige plockas under plågsamma former från levande fåglar. Nu har programmet följts upp.

    Ikea lovade kunderna att aldrig befatta sig med dun plockat från levande djur. Nu visar Kalla fakta i TV 4 att löftet inte håller, berättar TT i en artikel som publiceras i flera tidningar.

    – Vi är väldigt ledsna för att vi faktiskt har gått ut med felaktig information, säger Marianne Barner, talesperson för Ikea, till programmet.

    På IKEAs hemsida lugnades kunderna: ”Dun och fjäder som Ikea använder tas aldrig ifrån levande djur.”

    Ikea har en uppförandekod som reglerar att dun och fjädrar ska komma från döda djur. Och företaget garanterar att kontroll sker av att koden efterlevs hos leverantörer och underleverantörer.

    Men i kväll berättade Kalla fakta att en av Ikeas kinesiske underleverantörer, Multi Glory Group, använder en mängd levandeplockat dun. Vid besök hos leverantören dokumenterar reportern med dold kamera en gåsfarm inriktad på just plockning från levande djur.

    En chef på Multi Glory Group uppger att företaget har cirka 8 000 underleverantörer. Att fullt ut ha kunnat kontrollera alla dessa har varit omöjligt för Ikea, skriver TT.

    Även Fjällräven konfronterades med nya uppgifter i programmet.

    Andra bloggar om: , , , , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:10

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.