Innan jul lade jag märke till att Ica börjat använda orden ”Sänkt pris” i sina reklamblad och på sina butiksskyltar. Bra, tänkte jag, nu har de börjat sänka matpriserna. Sent påkommet, men ändå. Råvarupriserna sjönk ju för länge sedan.
Men så var naturligtvis inte fallet. Ica hade bara ersatt det gamla begreppet ”extrapris” med de nya orden. Varför, kan man undra?
Visst, det är ju fråga om (tillfälligt) sänkt pris, men jag gick på det. En stund i alla fall. Jämför med begreppen ”nu sjunker matpriserna” eller ”priset på bröd sänks”. Då tror jag ingen skulle förvänta sig att ordet tillfälligt är underförstått. Jag tror att alla skulle förvänta sig att handla för lägre priser nästa vecka också. Det finns säker en (lurig) anledning till Icas byte av begrepp.
Jag har flera gånger kritiserat journalisten Mats-Eric Nilsson, författare till den Hemlige kocken, framför allt när det gäller hans okunnighet när det gäller tillsatser i fabrikstillverkad mat. Men jag håller fullständigt med honom när det gäller ordbruk i marknadsföringen. Han har nyligen skrivit en artikel om detta, i SvD.
Fabrikstillverkat ska inte kallas för hemlagat, konstgjort ska inte kallas för naturligt och så vidare. I dessa fall är det solklart, men ibland finns det en lurig glidning. Ta till exempel hans exempel med den ”färskpressade” juicen som är elva månader gammal.
Den pressades säkert en gång från färsk frukt. Då kan säkert tillverkaren hävda att den är färskpressad. Men de flesta av oss menar nog att färskpressad år det samma som nyligen pressad. Marknadsförarna spelar alltså på våra associationer till ordet, och jag tror att såna här luriga glidningar blir allt vanligare.
Det gäller inte bara marknadsförare i livsmedelsbranschen, utan samma marknadsförare börjar också genomsyra politiken. Ta till exempel det förfärliga ordet ”utanförskap” som ursprungligen lanserades av Moderaternas spinndoktorer. Ordet genomsyrar numera politikernas nyspråk.
Jag gjorde en gång en radiokrönika om marknadsförarnas nyspråk, du kan lyssna på den här (mp3).
Andra bloggar om: Nyspråk, Marknadsföring, Språk, Ordval
Lämna ett svar