Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Livsmedelspriserna – igen!
  • Allmänt 14.09.2008

    De höga livsmedelspriserna är en ständig följetong. Det är egentligen inte konstigt. Nu har DN en artikel där framtida sänkningar diskuteras.

    Handlarna räknar med att sänka priserna på kött, bröd och pasta. Om ett halvår kan maten bli billigare. Orsaken är att världsmarknadspriserna på spannmål rasar. Det får flera livsmedelskedjor att avisera prissänkningar på varor som mjöl, bröd, pasta och kött, skriver tidningen.

    På Parisbörsen har priset på vete sjunkit från runt 370 euro per ton till 170 euro per ton de senaste tio månaderna.

    Världsmarknadspriserna styr leverantörernas inköpspriser och påverkar därmed vad vi får betala för till exempel bröd i butikerna.

    – Vi har en överenskommelse med livsmedelskedjorna om att justera priserna löpande utifrån den samlade förändringen av råvarupriserna, säger Per Strömberg, koncernchef på Lantmännen.

    Företrädare för Ica, Coop och Axfood, som äger Hemköp, Willys och PrisXtra, säger till Din Ekonomi att de räknar med att kunna pressa priserna i höstens förhandlingar.

    När handelns företrädare uttalar sig i artikeln låter det som om de höga priserna enbart beror på råvarupriserna. Men vi vet att en inte föraktlig del av prishöjningarna hamnar i mellanledens, och handlarnas, fickor. Något som de naturligtvis förnekar.

    Det finns alltså större utrymme för prissänkningar än vad som motiveras av råvarupriserna. Handlarna har passat på och etablera större vinster. Jag tror inte att de kommer att släppa den delen av prishöjningarna.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:36

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.