Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Svenskar usla på mat – krönika
 • Sverige ska bli bättre än Frankrike – på mat. Det är regeringens vision. ”Vi ska sätta Sverige som matland på världskartan”, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

  Och vi är på god väg, bland proffsen. Nyligen vann svensken Jonas Lundgren silver vid VM för kockar, Bocuse d’Or, i Lyon, berättar flera tidningar. Sju gånger av tio har Sverige placerat sig bland de fem bästa. 1997 tog Sverige guld genom Mathias Dahlgren.

  Men bland svenskar i gemen är standarden låg, mycket låg. Vi fyller matkorgen med färdigmat, hel- och halvfabrikat. Till jul har färdigkokt skinka utan smak ersatt den hemlagade och hur många lägger in sill själva?

  Se på butikerna. De har jättestora avdelningar med fryst färdigmat samtidigt som kötthyllorna krymper. Det går oftast inte att hitta den fina oxbringan längre, än mindre styckningsdetaljer som rulle. Finns den, går den under artistnamnet sjömansbiff. Själv använder jag en annan styckningsdetalj när jag gör sjömansbiff, ytterlår. Men den styckningsdetaljen hittar du inte heller i köttdisken. Jag brukar få gå till någon av saluhallarna, när jag är sugen.

  Matlagningskunskapen är låg i Sverige. Vi tittar gärna på matlagningsprogram med mat-Tina och det gess ut en kokbok om dagen i Sverige. Men om man frågar svenska folket om vad de åt igår fylls topplistan av rätter som pulversoppa, färdiga köttbullar och fiskpinnar.

  De flesta skolor serverar barnen hel- och halvfabrikat. Är du inlagd på sjukhus, eller bor på äldreboende, är det samma sak. Du får hackat och hopklistrat kött under artistnamn som tacobiffar eller chicken nuggets. Smak och mätglädje är satta på undantag. Dessutom har jag aldrig fått ekvationen att gå ihop, hur kan det löna sig om man inte använder undermåliga råvaror. Matfabrikanterna ägnar sig inte åt välgörenhet!

  Men det finns hopp. Många har reagerat på den usla maten på skolor och institutioner, till exempel Camilla Sparring med sitt initiativ Camillas matuppror. De dåliga tiderna kanske gör att vi lagar mer mat själva.

  Men det stora problemet är den dåliga kunskapen i matlagning. Konstigt nog känner jag fler tjejer än killar som inte kan laga mat.

  Jag tror att matkunskaperna måste ges redan i skolan. Eskil Erlandsson får nog trycka på sina regeringskollegor för att få en förbättring. För vuxna arrangerar de flesta studieförbund grundläggande matlagningskurser. Eller köp en grundläggande kokbok, som till exempel Vår kokbok, Bonniers kokbok eller Hemmets kokbok. Nackdelen är att de oftast inte förklarar varför du ska göra på ett visst sätt, men du får till maten.

  Dessutom kan du tjäna pengar på att laga maten själv, och planera maten. Låt grytan koka kvällen innan den ska serveras. Då behöver du bara koka potatis, ris eller pasta när den ska serveras. Dessutom blir de flesta grytor bättre om de får stå någon dag, innan de serveras.

  God mat är alldeles för viktigt för att slarvas bort! Själv ska jag koka en gryta på färsk oxsvans i dag! Vansinnigt gott, och billigt!

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 10:04

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.