Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Lågenergilampornas farlighet
 • På sistone har det uppstått en debatt kring lågenergilampor. Enligt ett EU-direktiv ska ju de vanliga glödlamporna fasas ut och ersättas av lampor med lägre energiförbrukning. Motivet är framför allt att sänka den totala energiförbrukningen.

  En stor del av de lampor som ska ersätta glödlampan innehåller kvicksilver. Men många har reagerat på att glödlamporna ska ersättas med lampor som innehåller kvicksilver samtidigt som Sverige inför ett förbud mot kvicksilver, skriver DN.

  – Vi har blivit översköljda med frågor, säger Peter Bennich på Energimyndigheten.

  – Många ifrågasätter varför man ska börja använda lampor med kvicksilver i. Vi inser nu att vi måste informera mer om varför detta sker och hur lågenergilamporna ska hanteras, säger han till tidningen.

  Men kvicksilvret gör att lamporna måste hanteras som miljöfarligt avfall, på samma sätt som storebrorsan lysrör. Men endast en liten del hanteras på rätt sätt.

  – Det är problematiskt att en så liten del av lamporna samlas in. Folk hittar inte insamlingsställena. Därför krävs ett pantsystem så att man kan lämna sina lampor på fler stationer, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen till DN.

  Där jag bor måste jag ta mig till närmaste återvinningscentral för att lämna in lamporna, det finns ingen möjlighet på närmare håll. Men är det inte så att den som säljer miljöfarliga produkter också ska erbjuda möjlighet att ta om hand om dem? Det skulle medföra att man skulle kunna lämna in lamporna i de affärer som säljer dem! Jag vet inte säkert, men jag ska undersöka saken.

  Många är också bekymrade över vad man ska göra när en sådan här lampa går sönder, och HD har en artikel som reder ut saken. I korthet kan man säga att om höljet inte går sönder är det inga problem. Men så fort kvicksilver kan komma ut måste man vara mer försiktig. Läs artikeln!

  Men det här är antagligen ett övergående problem. De kvicksilverhaltiga lamporna kommer att ersättas med lampor baserad annan teknik. Redan i dag finns halogenlampor och lampor med lysdioder utvecklas snabbt. De kvicksilverhaltiga lamporna kommer nog bara att bli en parentes.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:24

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.