Jag har en gammal mobil, som jag inte har några planer på att byta ut. Till skillnad från de flesta mobiltelefoner idag håller den, jag har haft den i 6 år. Det enda jag gjort är att byta batteri för något år sedan. Det enda jag kan göra med den är att ringa, och hantera sms. Ingen kamera, ingen mp3-spelare och ingen surfmöjlighet, det är jag bara glad för. Eftersom jag ser halvtaskigt behöver jag stor text i telefonboken, och det har den. Förresten, jag brukar använda den som väckarklocka ibland.
Mobilbranschen har ett stort problem, rapporterar TT. Telefonerna som tillverkarna skickar ut på marknaden i en strid ström är alldeles för komplicerade för vanligt folk. Telefonerna är så fulla med funktioner och finesser att inte ens en civilingenjör begriper sig på mer än en hälften.
På årets mobilmässa i Barcelona har det därför handlat mycket om hur mobilerna framöver ska bli mer användarvänliga. Flera tillverkare som TT pratat med har framhållit att de det senaste året lagt ner stora resurser för att göra telefonerna mer begripliga.
– Utvecklingen de senaste åren har varit väldigt teknikdriven. Telefonerna har packats med funktioner och applikationer som många kanske aldrig använder. Nu har vi satsat på att göra telefonerna lättare att förstå och använda, säger Erik Andersson, nordisk produktchef på sydkoreanska LG till TT.
Det finns nog många som inte vill ha produkter från ingenjörernas lekstuga. Häromdagen berättade GP om en dam som ville ha en enkel telefon, men ansåg att den hon blivit rekommenderad var alltför komplicerad.
Jag har flera gånger bloggat om enkla mobiltelefoner, främst för att personer i min familjekrets sökt efter sådana. Behovet finns, men när ska de stora tillverkarna inse det?
Andra bloggar om: Mobiltelefon, Användarvänlighet
Var rädd om din gamla telefon utan finesser. Som telefon är den bättre än de moderna. Ett av problemen tillverkarna har är att batteritiden ska vara så lång som möjligt. Och med allt som slukar el, kamera, lampa, radio, färgskärm etc, så håller man gärna nere effekten i sändare/mottagare i telefonendelen för att spara på batteriet.
Många som köpt en ny telefon till sommaren kommer att upptäcka ute i skärgården eller i vid sommarstugan, att det inte går att få någon kontakt med omvärlden längre. Helt enkelt därför att många telefonmodeller blivit svagare. Inte för att täckningen blivit sämre.
Så vad en köpare av telefon bör efterfråga är effekten på själva telefondelen. Men den har säljarna inte en aning om. Däremot vet de allt om hur många pixlar kameran har.
Slutsats: Undvik de moderna tekniköverbelastade lurarna.
Märker man att den gamla mobilen fått sämre mottagning beror det oftast på att man tappat den och skadat mottagningsenheten i den. Det blir då billigare att låta justera detta än att köpa en ny telefon, som alltså inte behöver vara bättre.
[…] kan även tänka mig andra anledningar. Mobiltelefonerna har blivit mer komplicerade. Dessutom får jag, från vänner och bekanta, intrycket att telefonerna går sönder fortare […]
[…] just bidragit genom att köpa en ny lur, min gamla kära mobil dog. Den nya är en enkel lur, utan ”extra allt”. Den kan inte ens rosta […]