Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Skärpta a-kasseregler gav fler arbetslösa
  • Regeringens skärpta regler för deltidsarbetslösa har hittills inte fått arbetsgivarna att erbjuda fler heltider. Fler deltidsanställda har däremot lämnat sina jobb och gått ut i full arbetslöshet, avslöjar DN.

    – Det drabbar arbetstagarna mer än arbetsgivarna, det är arbetstagarna som har ändrat sitt beteende, säger Torbjörn Israelsson på Arbetsförmedlingens prognosenhet.

    Från och med april 2008 begränsades rätten att deltidsstämpla till 75 dagar. Regeringens uttalade mål var att tvinga arbetsgivarna att erbjuda heltider.

    Av dem som lämnat deltidsarbetslöshet i januari gick 24 procent till att helt försörja sig på A-kassa. Samma månad året innan var siffran 16 procent.

    – Antingen har de blivit uppsagda eller så har de aktivt sagt upp sig för att slippa bli utförsäkrade, säger Torbjörn Israelsson till DN.

    Regeringens politik verkar alltså ha skapat fler arbetslösa. Hela upplägget med skärpta regler och högre a-kasseavgifter verkar inte ha gett den effekt regeringen utlovat, vilket var en central del i den så kallade arbetslinjen. Regeringens egna rådgivare har kallat politiken misslyckad och till och med finansministern har erkänt felgrepp i den politiken. Alldeles för många drabbas hårt av en misslyckad politik, är det inte dags att backa nu?

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 5:57

  • 2 Kommentarer

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.