Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Vi får betala bankernas äventyr i Baltikum
 • Storbankernas inblandning i baltkrisen innebär nu högre boräntor för de svenska hushållen, berättar TT.

  Och blir det dessutom en devalvering i Lettland blir det förmodligen ännu värre, enligt ränteanalytiker.

  Det finns en direkt koppling mellan stigande räntor och de svenska bankernas vidlyftiga utlåning i Baltikum och de risker de utsatt sig för.

  – Investerarna vill få mer betalt för risken, säger Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB som på nytt höjde boräntorna på fredagen.

  – Den ökade risken hänger ihop med bankerna och det finansiella systemet i Sverige, säger Erica Blomgren, räntestrateg på SEB.

  Den förnyade baltfrossan tog fart för en vecka sedan. På den tiden har skillnaden mellan räntorna på bostadsobligationer och statsobligationer gått isär med uppemot 0,10 procentenheter – ett mått på risken i det svenska banksystemet som hänger ihop med framför allt SEB:s och Swedbanks stora utlåning i Baltikum, skriver TT.

  Det verkar bli som vanligt. När bankerna gjorde goda affärer i Baltikum fick aktieägarna stora utdelningar och bonusar regnade över ledningen. Nu när det gått åt pipan är det vi andra som får betala. Det är nästan så att man kunde bli kommunist på kuppen.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:07

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.