Den så kallade finanskrisen orsakades av sanslös spekulation i finanssektorn. Här hemma hade flera banker, framför allt Swedbank och SEB, spekulerat galet på lånemarknaden i Baltikum.
Förlusterna efter felspekulationerna måste naturligtvis betalas. Dessutom har finanskrisen medfört att nya regler för finanssektorn mejslats ut, vilket också kostar pengar.
Men vem ska betala?
Det verkar som om det är vi kunder som får betala bankernas förluster under bankkrisen. Svenska banker ligger i europatopp när det gäller bolånemarginalen, det vill säga den vinst som bankerna gör på bolånen, läser jag i en TT-artikel.
Visserligen skriver Riksbankschefen och chefen för Finansinspektionen, i en artikel på DN debatt, att bankernas ägare borde vara med och betala notan. Men intresset frän ägarna är lågt, skriver DN i en artikel.
I stället kan vi vänta oss en höjning av räntenivån med 0,7 procent, varnar ekonomer som DN talat med. Bolånen kommer alltså att bli dyrare.
Dessutom presenterar EU-kommissionen planer på ett slags skatt för bankerna, berättar Riksdag & Departement. Enligt kommissionen är finanssektorn en av huvudorsakerna till den ekonomiska krisen och sektorn har också fått ett stort offentligt stöd under de senaste åren. Därför bör den också bidra till kostnaderna för att bygga upp ländernas ekonomier och stärka de offentliga finanserna, skriver R & D. Ni får väl gissa vilka som får stå för den notan.
Bankernas ägare ropar efter stöd när det går dåligt, men vill inte vara med och betala. Det verkar alltså som det är vi kunder, som vanligt, som får stå för notan.
Andra bloggar om: Banker, Finanskris, Spekulation, Bolån
Lämna ett svar