Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » KO till attack mot tilläggsförsäkringar
 • Elektronik- och vitvarukedjorna tjänar stora pengar på att sälja extraförsäkringar, som oftast är helt onödiga. Nu går KO till attack, verkets granskning visar att försäkringarna strider mot lagen. Det skriver KoV i ett pressmeddelande, och GP och SvD har artiklar om saken.

  Konsumentverket har granskat produktförsäkringar som säljs i fyra stora butikskedjor: Siba, Onoff, Expert Stormarknad och Elgiganten. Bedömningen är att de på flera punkter strider mot försäkringsavtals- och marknadsföringslagen, sammanfattar GP. Dessa punkter är:

  • Förköpsinformation. Försäkringsbolagen ger inte tillräcklig muntlig och skriftlig information om försäkringarnas begränsningar.
  • Försäkringstid. Bolagen säljer enbart försäkringar som har längre försäkringstid än tillåtna ett år.
  • Upphörande vid totalskada. Om en försäkring upphör innan försäkringstidens slut har konsumenten rätt att få tillbaka premien för den tid försäkringen inte kan användas. Detta uppfylls inte alltid av bolagen.
  • Försäkringsanmälan. Ett av bolagen har villkor som säger att en försäkringsanmälan ska ske inom tolv månader efter skadetillfället. Men enligt lagen har konsumenten alltid rätt att anmäla en skada senare.

  – Konsumenterna har rätt att kräva att branschen följer de regler som finns, säger Gunnar Larsson, Konsumentombudsman och generaldirektör för Konsumentverket. Vi förväntar oss att branschen nu självmant förändrar sina villkor, annars kommer vi att agera, säger han i verkets pressmeddelande.

  Köp inte dessa tilläggsförsäkringar, de är oftast helt onödiga! De tjänar bara ett syfte, att öka kedjornas intäkter. Säljarnas argument är många gånger direkt felaktiga, men de har ju provision.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 5:38

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.