Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Vab-intyg – ännu ett kraftfullt slag i luften
 • Regeringen 22.06.2009

  När alliansregeringen tillträdde betraktade de vanligt folk som fuskare. En av deras första insatser var att lägga fram en lag som skulle eliminera fusk. Alla som var hemma för vård av barn skulle också skaffa ett intyg från förskola eller skola som visade att barnet inte varit där. Olika utredningar hade gissat (!!) att vi fuskade till oss mellan 216 och 650 miljoner kronor per år. Lagen visar sig vara ännu ett kraftfullt slag i luften, läser jag på DN:s sajt Allt om barn.

  Resultatet lyser med sin frånvaro, läser jag. Antalet uttagna vab-dagar har inte drastiskt minskat, utan tvärtom ökat något. Statistik från Försäkringskassan visar att föräldrar i snitt tog ut 2,73 vab-dagar i februari 2008, medan siffran för februari 2009 var 2,82 dagar.

  Samtidigt beräknas Försäkringskassans kostnader för att administrera intygen uppgå till runt 40 miljoner kronor om året. Dessutom visar riksdagens utredningstjänst att enbart portokostnaden för alla utskick som det nya intyget kräver går på nära 10 miljoner kronor varje år.

  I mars i år rapporterade Försäkringskassan att 50 000 vab-ärenden väntade på kompletteringar. För föräldrarna medför det ibland lång väntan på pengarna.

  Från regeringens håll menar man fortfarande att fusket med tillfällig föräldrapenning är så utbrett att intyget är nödvändigt, skriver Allt om barn.

  Man lagen visar hur regeringen betraktar oss andra!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 16:07

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.