Jag har länge trott att EU:s regelverk effektivt sätter P för att handla upp närodlat. Problemet är lagen om offentlig upphandling. Enligt lagen får de inte välja ett livsmedel av ett speciellt märke eller väga in avståndet. Därför kan kommuner och landsting inte ställa krav på att maten ska vara närodlad eller svensk utan måste upphandla inom hela Europa.
Min uppfattning delas av många upphandlare i kommunerna. Men genom god kunskap om upphandlingsreglerna, och lite kreativ skrivning, går det att komma runt problemet, läser jag i SvD.
Man kan komma förbi lagstiftningen, enligt Miljöstyrningsrådet, men kunskapen om hur man gör brister. Det går inte att efterfråga svensk eller närproducerad mat, men genom att väga orden kan man få det man vill ha, berättar SvD.
-Man kan komma runt det genom att man gör så att de kan lämna anbud på mindre delar av sortimentet, till exempel bara morötter. Man får inte skriva in krav på svensk djurskyddslagstiftning, men man får skriva att grisarna måste ha halm, som de bara har i Sverige, säger Eva Dalenstam, projektledare på Miljöstyrningsrådet.
Dessutom är ett tips att samordna leveranserna och ha ett centrallager så att små producenter inte själva behöver leverera till 400 skolor, enligt tidningen.
Det går alltså, även för stat, landsting och kommuner, att välja närodlat. Men för att få se det lär vi först få se kurser i kreativ upphandling. EU:s regelverk borde i stället ändras, men det lär sitta långt inne.
Andra bloggar om: Närodlat, Offentlig upphandling, Upphandlingsregler
[…] jag har också berättat om att reglerna kan kringgås. Men det fordrar kunskap och […]