Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Elpriser upp under hösten
  • Elmarknad, Priser 12.10.2007

    kraftledningElpriset har gått upp något under hösten till följd av lägre nederbörd. Men välfyllda vattenmagasin och kärnkraftverk som startar efter avstängning talar för att vi kan slippa prischocker under vintern. Det skriver TT i en artikel som publiceras i flera tidningar, däribland DN och SvD.

    Under sommaren har vi haft ett förhållandevis lågt elpris. Under sommaren diskuterade också olika bedömare om vi skulle teckna nya avtal eller ej.

    Dagspriset på den nordiska elbörsen Nordpool steg under september och snittpriset blev 30 öre per kilowattimme. Det är en ökning från augusti med cirka 5 öre per kilowattimme.

    Efter årsskiftet kan vi vänta oss ytterligare prishöjningar. Då kommer nämligen marknadspriset på utsläppsrätter att stiga till 2223 euro per ton, från att vara i det närmaste noll i år. Det ger en prisökning med cirka 15 öre enligt Per Thorin, chef för privatkunder på Vattenfall, skriver TT.

    Och jag som har för mig att vi blev lovade lägre priser när marknaden avreglerades. Några sådana har vi ju inte sett till. Jag måste ha hört i syne.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 6:13

  • 3 Kommentarer

    • Oskar skriver:

      det är ju politiska instrument som gjort att elpriset gått upp de sista åren – handeln med utsläppsrätter och elcertifikatavgifter. lite knepigt att dra slutsatser när andra effekter – främst då klimatfrågan – kommit på agendan på ett sätt som inte var 1996.

    • Carl skriver:

      Oskar: Jag håller inte riktigt med. Elcertifikaten, vars intäkter används för att stödja alternativ produktion, är en kostnad. Men utsläppsrätterna, som bolagen fått gratis, är snarast en intäkt.

      Eftersom tilldelningen har varit oerhört generös, har utsläppsrätterna kunnat användas som en handelsvara. De svenska bolagen har kunnat sälja dessa med god vinst, eftersom de aldrig kostat dem något. Intressant är att en rad privatpersoner köpt utsläppsrätter, kanske för att lätta på sitt samvete. I miljöhänseende har denna handel inte betytt någonting, åtminstone inte i vårt land. Men organisationer som SNF har gjort sig en hacka.

      Prisrallyt på el har varit oavsett elcertifikat eller utsläppsrätter. Det beror snarast på att marknaden består av ett oligopl.

    • Elprisguiden skriver:

      Jodå, det blev billigare, fast det var några år sedan nu det var riktigt billigt.
      Spotpriset har inte varit så lågt på flera år som nu i år.
      Vad som dessutom har hänt är lite pålagor från våra kära riksdagsmän/kvinnor:
      Höjda elcertifikat
      Dyrare utsläppsrätter
      Höjd Elskatt
      Extraskatt på kraftverk (kommer till nyår)

      Sen kan jag hålla med om att det inte skulle göra ont om konkurrensen förbättrades också.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.