Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » GMO-grödor kan ge minskad biologisk mångfald
 • Om Sverige börjar odla genmodifierade grödor som raps, sockerbete och majs kan det leda till negativ påverkan på växt- och djurlivet. Det finns också risk för att ogräs blir resistenta mot bekämpningsmedel. Det visar en utredning som läggs fram om några veckor, skriver Ekot som kom med nyheten.

  Tre myndigheter arbetar med utredningen; Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket. Det handlar om den typ av genmodifiering där en gröda görs okänslig för ett visst bekämpningsmedel, glyfosat. Medlet dödar då det som betraktas som ogräs, medan grödan är oskadad. De grödor som kan vara aktuella i Sverige är raps, sockerbetor och majs.

  Utredningen konstaterar att det är en allvarlig brist att det saknas långtidsstudier av hur miljön påverkas av genmodifierade grödor.

  I en studie i Storbritannien kunde man konstatera att det fanns betydligt mindre fröogräs och insekter i närheten av fält, som planterats med ogräsresistenta GMO-varianter av raps och sockerbeta. Det i sin tur påverkar också fågellivet negativt.

  Däremot såg man inte samma förändring när det gällde GMO-majs, skriver Ekot.

  Bekämpningsmedelsanvändningen ser i dag ut att öka i Sverige och en positiv effekt av GMO-grödor skulle kunna bli en minskad användning av bekämpningsmedel, som är farligare än glyfosat.

  Men man har också konstaterat i flera länder att en del ogräs har blivit resistenta mot glyfosat. Då finns risk att man får superogräs i fälten, som gör att man åter tar till mycket giftigare bekämpningsmedel, konstaterar utredningen enligt Ekot.

  Jag har tidigare bloggat om min skeptiska inställning till användningen av GMO-grödor. Det finns inget som tyder på att GMO-produkter skulle vara farliga att äta, min utgångspunkt är en annan. Hur påverkar grödorna naturen? Jag har fått ytterligare vatten på min skeptiska kvarn.

  Även SvD har en artikel om saken.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 10:04

 • 3 Kommentarer

  • Ingvar Jönsson skriver:

   The contamination of non-GM spreads like cancer. Once contaminated, the corporations can, & do, demand royalties for growing their patented corps! The arrogance of the biotech companies knows no bounds. GM food is about control of the food supply, control of farming, and, crucially, the manipulation of our DNA and it’s ability to communicate accurately. This is part of a coordinated chemical and vibrational onslaught against the human body, mind and emotions.

   Biotech companies are seeking to exploit hunger in places like Africa to dump their foul products and rewire the people in that continent. When these corporations say they are doing this because they want to help the hungry and downtrodden, it’s like the Nazis saying they built the concentration camps because they wanted to help Jews, gypsies and communists.

   Genetically modified food is produced by manipulating DNA and the idea is to use this to manipulate all humans’ DNA. A vital point in relation to this is that DNA is interchangable between species. DNA is a universal software code. From bacteria to humans, the basic instructions for life are written with the same language. It is, therefore, quite possible to target and change human DNA through the DNA in what we consume. Monsanto aims to rewrite the software to suit their agenda of control.

  • Carl skriver:

   Ingvar: Ditt inlägg verkar vara klippt ur Vakttornet eller någon annan pamflett-tidning. Du har inte ens orkat översätta texten. Svepande formuleringar likt en fundamentalist. Har du ingen egen åsikt, eller överlåter du formuleringarna till någon sekt.

   Inlägget är fruktansvärt trist, innehåller konspirationsteorier och saknar egentlig diskussion, men jag tillåter det eftersom det inte strider mot mina kommentarsregler. /Carl

  • Jens Sundström skriver:

   En intressant aspekt på den brittiska undersökningen är att man faktiskt kom fram till att odling av glyfosfatresistent majs hade en positiv inverkan på biodiversiteten, jämfört med odling av konventionell majs. Om man ska följa Ekots larmrubriker finns det alltså en även en RISK!!! med konventionell majsodling.

   Om man nu menar allvar med sin oro för den biologiska mångfalden, är det är kanske därför dags att även kräva restriktioner mot odling av konventionellt förädlad majs? Eller, kanske vi istället ska börja diskutera hur ett storskaligt jordbruk som helhet påverkar biodiversiteten.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.