web analytics
 • Barn och ungdomar är vanliga offer för ekonomiska brott på nätet.

  På hästsajten Stallet förkommer stöld av inloggningsuppgifter och även köp- och säljsajten Blocket har problem med bedrägerier. Det vanligaste brottet är dock dataintrång. Där kan konsekvenserna bli mycket allvarliga, skriver DN.

  I grunden handlar det om att ekonomiska värden är inblandade på många av de lek- och spelsajter som barn och ungdomar besöker.

  På Stallet används så kallade stallpengar. De kan vinnas i tävlingar men också köpas för vanliga pengar, via betal-sms. Stallpengar kan till exempel användas för att köpa virtuella hästar. På Stallet förekommer så kallad phishing, det vill säga att användare blir avlurade sina inloggningsuppgifter. Stallet får in cirka 700 anmälningar om oegentligheter varje år.

  På Blocket förekommer andra typer av oegentligheter. På sajten sker ibland handel med spelfigurer, avatarer, från spel som World of Warcraft. Då löper man samma risk som vid all e-hantel, som att bara ena parten fullföljer sin del av avtalet och exempelvis skickar pengar.

  Det gäller alltså att lära ungarna normal försiktighet. Aldrig lämna ut sina inloggningsuppgifter och genomföra handel på nätet på ett säkert sätt.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:24

 • 3 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.