Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » EU öppnar för köttfusk
 • Nu riskerar vi att bli lurade när vi köper kött. EU-kommissionens ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa (SKLD) har beslutat att godkänna en typ av köttklister som kallas Trombin. Det framställs ur blod, därav namnet. Ett land röstade emot och ett lade ner sin röst. Övriga länder inklusive Sverige röstade ja.

  Med hjälp av enzymet trombin kan köttdelar sättas ihop på ett enklare sätt, till exempel kan mindre delar av fläskfilé sättas ihop till något som ser ut som en hel färsk filé. Det skriver TT i en artikel som publiceras i många tidningar. Sydsvenskan drar till och med till med rubriken ” Konsumenter rasar mot nytt köttklister” på sitt webblöp.

  – Vi vill inte ha det här alls – det är ett slags köttsminkning. Problemet är att det ser ut som riktigt kött. Det är oärligheten i det hela som gör att vi inte tycker att detta är okej, säger Jan Bertoft, generalsekreterare i föreningen Sveriges Konsumenter, till TT.

  Jag håller med, det här verkar vara en produkt som vi egentligen varken behöver eller vill ha. Då får den vara hur ofarlig som helst. Det här verkar bara vara ännu ett exempel på att EU hellre går i industrins ledband än ser till konsumenternas intressen.

  Uppdatering: Köttklistret som EU-kommissionen sagt ja till är förstås bara till för att lura oss konsumenter. Tanken är att vi ska betala dyrt för hoplimmade slamsor som annars hade malts ned och sålts för ett mycket lägre pris som korv och köttfärs, skriver SvD i en artikel.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 15:12

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.