Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nötallergi – se upp med tidningarnas rubriker
 • Många tidningar hade rubriker om nötallergi i dag. Men det handlade om jordnötter. Ursprunget var en artikel i SvD som handlade om att många människor feldiagnostiserats som jordnötsallergiker. TT refererade i flera tidningar.

  I rubriker och ingresser användes i flera fall ordet nötallergi, som är fullständigt missvisande Det handlar inte om nötallergi, utan om jordnötsallergi, som är något helt annat.

  Jordnöten år, trots namnet, ingen nöt utan en baljväxt, en ärta.

  Det är alltså inte nötallergiker som blivit feldiagnostiserade, utan jordnötsallergiker. Och det gäller inte alla.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 17:55

 • 3 Kommentarer

  • Marita skriver:

   Angående Svd felaktiga & vilseledande rubrik ” Allergilarm om nötter felaktig ”
   Alla jordnötsallergiker är inte feldiagnostiserade. Det finns de som är extremt allergiska som kan få en livsfarlig allergisk chock om de får i sig spår av jordnötter.

  • Patricia skriver:

   Fast precis samma sak gäller även tex hasselnötter! Så rubriken är inte så fel egentligen. Massor av människor har fått diagnosen hasselnötsallergi fast det är björken som ställer till det där också ii testerna!

  • Carl skriver:

   Patricia: I det fallet handlar det inte om feldiagnos. Många pollenallergiker är också allergiska mot nötter, och även mot vissa frukter, som äpplen och päron. Det har samband med pollenallrgin men nötallergin är verklig.

   Det gäller till exempel mig själv.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.