Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Julgranen dyrare i år
  • Allmänt, Priser 20.11.2007

    julgranspyntInför midsommar brukar det alltid bli rubriker om akut brist på jordgubbar och att priserna ”tyvärr” måste höjas. Nu kommer larmet om julgransbrist, enligt tidningen ATL.

    Det råder guldrusch för julgransodlarna. Priserna har stigit minst 20 procent i Sverige och över 30 procent i Danmark. Ännu mera blir det nästa år, skriver tidningen.

    Orsaken skrivs brist på kungagranar, eller kungsgran som nordmansgranen också kallas när den ska bäras hem och pyntas till dopparedagen.

    – Det har varit ett väldigt kattrakande efter alla volymer som finns under hela 2007. De flesta var nog slutsålda redan i somras, säger Per Torstensson, stor julgransodlare på Dalby Granar utanför Lund till ATL.

    Priset i parti exklusive moms har han höjt från 95 kronor per gran i fjol till 115 kronor i år. För A-kvalitet importerad från Danmark har priset ut ökat från 140 till 165 kronor i år. Procentuellt har priset gått upp ännu mer i Danmark.

    – Vi har nog inte sett stoppet ännu. Jag har en känsla av att det finns odlare som tjuvhåller på volymer för att få någon tia till, men jag vet inte säkert, säger han till ATL.

    Det låter som ljusa tider även för plastgransbranschen.

    Uppdatering: Nu kommer även TT med en artikel om granpriserna. Publiceras i bland annat DN medan SvD har en egen artikel.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 9:24

  • 3 Kommentarer

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.